Publicación:
Milk fat globule membrane-enriched milk improves episodic memory: A randomized, parallel, double-blind, placebo-controlled trial in older adults

dc.contributor.authorV. Calvo, María
dc.contributor.authorLoria Kohen , Viviana
dc.contributor.authorDíaz Mardomingo, María del Carmen
dc.contributor.authorGarcía Herranz, Sara
dc.contributor.authorBaliyan, Shishir
dc.contributor.authorCarneiro , João Tomé
dc.contributor.authorColmenarejo, Gonzalo
dc.contributor.authorVisioli, Francesco
dc.contributor.authorVenero Núñez, César
dc.contributor.authorFontecha, Javier
dc.contributor.editorElsevier
dc.contributor.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-6785-7661
dc.contributor.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-8686-3306
dc.contributor.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-3597-9234
dc.contributor.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-8249-4547
dc.contributor.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-5719-2304
dc.date.accessioned2025-01-24T15:35:58Z
dc.date.available2025-01-24T15:35:58Z
dc.date.issued2023-12
dc.descriptionThe registered version of this article, first published in “Journal of Functional Foods,Volume 111,2023,105849", is available online at the publisher's website: Elsevier, https://doi.org/10.1016/j.jff.2023.105849
dc.description.abstractCognitive decline is one of the most important consequences of aging and pharmacological therapies had been largely unsuccessful. Other strategies include the use of functional foods to reduce the burden of cognitive decline. The MFGM is an important source of polar lipids and glycoproteins that decline in the aging brain. We have developed a milk drink fortified with MFGM (MFGM-M) as a dietary supplement and studied it in a randomized clinical pilot study. Forty-four > 65-year-old healthy or mildly cognitively impaired subjects received MFGM-M or control milk (CM) for 14 weeks, during which they underwent a battery of cognitive tests. Lipidomic analyzes were also performed. The female participants showed improvement in episodic memory, the ability to recall events in our lives. It is conceivable that any intervention should be started before clinical symptoms manifest, as a preventive measure against cognitive decline. Future long-term studies may shed further light on this pointen
dc.description.abstractEl deterioro cognitivo es una de las consecuencias más importantes del envejecimiento y las terapias farmacológicas han sido en gran medida infructuosas. Otras estrategias incluyen el uso de alimentos funcionales para reducir la carga del deterioro cognitivo. El MFGM es una fuente importante de lípidos polares y glicoproteínas que disminuyen en el cerebro envejecido. Hemos desarrollado una bebida láctea fortificada con MFGM (MFGM-M) como suplemento dietético y la hemos estudiado en un estudio piloto clínico aleatorizado. Cuarenta y cuatro sujetos > 65 años sanos o con deterioro cognitivo leve recibieron MFGM-M o leche de control (CM) durante 14 semanas, durante las cuales se sometieron a una batería de pruebas cognitivas. También se realizaron análisis lipidómicos. Las participantes femeninas mostraron una mejora en la memoria episódica, la capacidad de recordar eventos en nuestras vidas. Es concebible que cualquier intervención deba iniciarse antes de que se manifiesten los síntomas clínicos, como medida preventiva contra el deterioro cognitivo. Futuros estudios a largo plazo pueden arrojar más luz sobre este punto.es
dc.description.versionversión publicada
dc.identifier.citationMaría V. Calvo, Viviana Loria Kohen, Carmen Díaz-Mardomingo, Sara García-Herranz, Shishir Baliyan, João Tomé-Carneiro, Gonzalo Colmenarejo, Francesco Visioli, César Venero, Javier Fontecha,"Milk fat globule membrane-enriched milk improves episodic memory: A randomized, parallel, double-blind, placebo-controlled trial in older adults."Journal of Functional Foods,Volume 111,2023,105849,https://doi.org/10.1016/j.jff.2023.105849.
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.1016/j.jff.2023.105849
dc.identifier.issnISSN 1756-4646
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14468/25504
dc.journal.issue105849
dc.journal.titleJournal of Functional Foods
dc.journal.volume111
dc.language.isoen
dc.publisherElsevier
dc.relation.centerFacultades y escuelas::Facultad de Psicología
dc.relation.departmentPsicobiología
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.es
dc.subject32 Ciencias Médicas ::3206 Ciencias de la Nutrición
dc.subject.keywordsmembrana del glóbulo de grasa de la leche (MFGM)es
dc.subject.keywordsDeterioro cognitivoes
dc.subject.keywordsMemoriaes
dc.subject.keywordsEnvejecimientoes
dc.subject.keywordsFosfolípidoses
dc.subject.keywordsEnsayo controlado aleatorioes
dc.subject.keywordsmilk fat globule membrane (MFGM)en
dc.subject.keywordsCognitive decline Memory Agingen
dc.subject.keywordsPhospholipidsen
dc.subject.keywordsRandomized controlled trialen
dc.titleMilk fat globule membrane-enriched milk improves episodic memory: A randomized, parallel, double-blind, placebo-controlled trial in older adultsen
dc.titleLa leche enriquecida con membranas de glóbulos de grasa de la leche mejora la memoria episódica: un ensayo aleatorizado, paralelo, doble ciego y controlado con placebo en adultos mayoreses
dc.typeartículoes
dc.typejournal articleen
dspace.entity.typePublication
relation.isAuthorOfPublication145448d9-a9c6-4869-8c07-b3887f5cfde6
relation.isAuthorOfPublication854fe55f-f5a2-44d2-8567-37a41e8cbb23
relation.isAuthorOfPublication8a052a0d-95db-493f-8166-b6e711ef1d17
relation.isAuthorOfPublicationa021663c-0586-44a7-898c-3dc7811295ac
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery145448d9-a9c6-4869-8c07-b3887f5cfde6
Archivos
Bloque original
Mostrando 1 - 1 de 1
Cargando...
Miniatura
Nombre:
1-s2.0-S1756464623004498-main.pdf
Tamaño:
1.03 MB
Formato:
Adobe Portable Document Format
Bloque de licencias
Mostrando 1 - 1 de 1
No hay miniatura disponible
Nombre:
license.txt
Tamaño:
3.62 KB
Formato:
Item-specific license agreed to upon submission
Descripción: