V. Calvo, MaríaLoria Kohen , VivianaDíaz Mardomingo, María del CarmenGarcía Herranz, SaraBaliyan, ShishirCarneiro , João ToméColmenarejo, GonzaloVisioli, FrancescoVenero Núñez, CésarFontecha, JavierElsevier2025-01-242025-01-242023-12María V. Calvo, Viviana Loria Kohen, Carmen Díaz-Mardomingo, Sara García-Herranz, Shishir Baliyan, João Tomé-Carneiro, Gonzalo Colmenarejo, Francesco Visioli, César Venero, Javier Fontecha,"Milk fat globule membrane-enriched milk improves episodic memory: A randomized, parallel, double-blind, placebo-controlled trial in older adults."Journal of Functional Foods,Volume 111,2023,105849,https://doi.org/10.1016/j.jff.2023.105849.ISSN 1756-4646https://doi.org/10.1016/j.jff.2023.105849https://hdl.handle.net/20.500.14468/25504The registered version of this article, first published in “Journal of Functional Foods,Volume 111,2023,105849", is available online at the publisher's website: Elsevier, https://doi.org/10.1016/j.jff.2023.105849Cognitive decline is one of the most important consequences of aging and pharmacological therapies had been largely unsuccessful. Other strategies include the use of functional foods to reduce the burden of cognitive decline. The MFGM is an important source of polar lipids and glycoproteins that decline in the aging brain. We have developed a milk drink fortified with MFGM (MFGM-M) as a dietary supplement and studied it in a randomized clinical pilot study. Forty-four > 65-year-old healthy or mildly cognitively impaired subjects received MFGM-M or control milk (CM) for 14 weeks, during which they underwent a battery of cognitive tests. Lipidomic analyzes were also performed. The female participants showed improvement in episodic memory, the ability to recall events in our lives. It is conceivable that any intervention should be started before clinical symptoms manifest, as a preventive measure against cognitive decline. Future long-term studies may shed further light on this pointEl deterioro cognitivo es una de las consecuencias más importantes del envejecimiento y las terapias farmacológicas han sido en gran medida infructuosas. Otras estrategias incluyen el uso de alimentos funcionales para reducir la carga del deterioro cognitivo. El MFGM es una fuente importante de lípidos polares y glicoproteínas que disminuyen en el cerebro envejecido. Hemos desarrollado una bebida láctea fortificada con MFGM (MFGM-M) como suplemento dietético y la hemos estudiado en un estudio piloto clínico aleatorizado. Cuarenta y cuatro sujetos > 65 años sanos o con deterioro cognitivo leve recibieron MFGM-M o leche de control (CM) durante 14 semanas, durante las cuales se sometieron a una batería de pruebas cognitivas. También se realizaron análisis lipidómicos. Las participantes femeninas mostraron una mejora en la memoria episódica, la capacidad de recordar eventos en nuestras vidas. Es concebible que cualquier intervención deba iniciarse antes de que se manifiesten los síntomas clínicos, como medida preventiva contra el deterioro cognitivo. Futuros estudios a largo plazo pueden arrojar más luz sobre este punto.eninfo:eu-repo/semantics/openAccess32 Ciencias Médicas ::3206 Ciencias de la NutriciónMilk fat globule membrane-enriched milk improves episodic memory: A randomized, parallel, double-blind, placebo-controlled trial in older adultsLa leche enriquecida con membranas de glóbulos de grasa de la leche mejora la memoria episódica: un ensayo aleatorizado, paralelo, doble ciego y controlado con placebo en adultos mayoresartículomembrana del glóbulo de grasa de la leche (MFGM)Deterioro cognitivoMemoriaEnvejecimientoFosfolípidosEnsayo controlado aleatoriomilk fat globule membrane (MFGM)Cognitive decline Memory AgingPhospholipidsRandomized controlled trial